utställning

Att ställa ut sin råtta standardvarianter
såhär funkar det

utställning

friskkontroll

Det första som kan vara bra att tänka på är att kolla upp vilken tid friskkontrollen är, detta står i utställningsannonsen. Oftast pågår friskkontrollen under en timmas tid. Men se till att vara där i tid! Om alla utställare kommer i slutet bildas en lång kö vilket innebär att utställningsstarten måste skjutas upp.

 I friskkontrollen kontrollerar man att din råtta inte har några biljud från lungorna, att inga knölar kan kännas i kroppen, att den inte har ohyra eller är aggressiv. Om allt är som det ska prickas du av i programmet och du kan ta med din råtta in i utställningslokalen. OBS. Om en av dina råttor har ohyra får inga råttor som sitter i samma bur som den råttan följa med in i lokalen, även om de andra inte har synlig ohyra. Allt för att minska risken för spridning.

bedömning

Väl inne i lokalen letar du upp en ledig stol vid något av de framställda borden, det finns alltid plats för alla. I programmet, som är bra att köpa, står det i vilken turordning råttorna ska tas fram till domarna. Framme på domarbordet finns det synliga blädderblock som visar för utställarna vilken råtta som bedöms för stunden. Eftersom flera klasser bedöms samtidigt finns sådeles flera blädderblock. På de block där det står PC+siffror bedöms PetClass, och där det står endast siffror bedöms standard. Håll koll när din tur börjar närma sig så du kan göra dig och råttan redo. Agilityn brukar oftast köras på ett bord en bit ifrån så att du och råttan kan koncentrera er och få bättre kontakt med varandra.

När det är dags för din råttas tur går du själv upp med råttan och överlämnar den till domaren. Sen står du (tyst om inte domaren frågar dig något) kvar tills domaren är klar med sin bedömning.

kommande utställning

p

Övrig info:

* För att bli medlem så gör ni såhär:
Ni kan föra över via bank pg, 490 34 84-6 eller via swish, 123 580 70 37

Medlemskap kostar 250kr

I kommentarsfältet på din bank eller swish skriver ni erat för och efternamn. Sedan mailar ni till kassor@svenskarattsallskapet.se och skriver eran adress och gärna erat konto/swish nr så vi lättare kan hitta vem som skickat pengarna.

Vet vi inte vem pengarna kommer ifrån så blir man inte medlem.

** För att registrera råttor, hittar du information om hur man gör på SRS webbsida här >>

Svenska Råttsällskapet (SRS) bjuder in till utställning
i samband med årsmötet i Göteborg

Lördagen den 16/02-2019

Plats:
Göteborgs SG – Skyttesport
J-A. Wettergrens Gata 2
42130 Västra Frölunda

Tid:
Incheckning av djur: kl. 08.30- 09.30.
Funktionärer samlas kl. 07.30
Bedömningen startar kl. 09.30
Årsmötet startar vid lunchtid. Bedömningen fortsätter efter årsmötet.

Standard klass: Gail Adam
Agility: Daniel Thufvesson

Utställningsklasser
Standard: 40:- /råtta. Om samma ägare/familjemedlem anmäler fler än fem råttor till standard blir avgiften 20:- /råtta från och med den sjätte råttan.

Agility: 40:- /råtta. Om samma förare anmäler fler än fem råttor till agility blir avgiften 20:-/råtta från och med den sjätte råttan. Skriv både ägare och förare på anmälningen.

Endast medlemmar får anmäla sina råttor.*
Endast registrerade råttor får anmälas.**

Vill man köpa till en katalog så kostar det 10kr.

Och det kommer endast att tryckas kataloger till de som betalat in i förväg, tillsammans med anmälningsavgiften. Nämn att du betalat för katalog när du mailar in din information.

 Sista anmälningsdag: 06/02-2019.
Anmälningar efter detta datum är ogiltiga.

Anmälan görs genom att maila information till:
Ron Karlsson – emi_ron@yahoo.fr

Sätt in avgiften på SRSs
Plusgiro : 490 34 84-6
eller Swish : 123 580 70 37

Glöm inte att skriva « ”Ditt namn” – SRS
utställning Februari 2019 » som meddelande med din betalning.

Information som krävs för varje råtta :

Klass:
Namn:
OBS ! Endast registrerade uppfödare får ha sitt prefix skrivet
Kön:
Födelsedatum:
Reg. nr.:
Hårlag:
Färg/teckning:
Örontyp:
Far:
OBS ! Endast registrerade uppfödare får ha sitt prefix skrivet
Mor:
OBS ! Endast registrerade uppfödare får ha sitt prefix skrivet
Uppfödare/inköpsställe:
OBS ! Endast registrerade uppfödare får ha sitt prefix skrivet. Om uppfödning är inte registrerat skriv namn av personen du har köpt din råtta ifrån istället.
Ägare:
Telefon nr.:
Hur många cert. har råttan vunnit ?
Därav erhållna efter 5 månaders ålder ?
Hur många A-pris har råttan vunnit ?
Därav erhållna efter 5 månaders ålder ?

Fri Entre för besökande åskådare

Varmt Välkomna!

gäller samtliga utställningsklasser

åldersgränser

Juniorer:

Fyllda 2 månader upp till 5 månader. Råttor som ej fyllt 2 månader på utställningsdagen får ej deltaga.

Seniorer:

Från fyllda 5 månader upp till 1 år och 10 månader.

Veteraner:

Från fyllda 1 år och 8 månader, tävlar i seniorklassen och anmälan av veteraner sker på vanligt vis med enda skillnaden att betalningen kan göras på utställningen.

Högsta utställningsålder är 2 år och 2 månader.

att tänka på innan
innan utställningen

Om något fortfarande känns oklart kontakta utställningsansvarig för eventet. Det går också alldeles utmärkt att fråga någon på plats!

transportbur

En bekväm transportbur att ta råttorna till utställningen är bra att ha. Tänk på att drag och temperaturväxlingar kan göra dina råttor förkylda – se till att de har det varmt och skönt på resan och i utställningslokalen. Samt att de har tillgång till mat och vatten.

smittorisken

Tänk på smittrisken och tvätta därför händerna innan och efter du hälsat på andras råttor. En friskkontroll kan inte garantera att alla djur är smittfria.

rena råttor

Många badar sina råttor innan utställningsdagen. En del gör det några dagar innan, andra kvällen före. Hanar brukar behöva ett bad mer än vad honor brukar behöva. I PetClass kan det vara så hård konkurrens att det kan hänga på håret så att säga, om man vinner eller ej, och då är presentationen av råttan av mer vikt (dvs ren hud, päls, svans, klippta klor osv) än vad den är i standard. Dock vinner inte en ren otrevlig råtta över en lite smutsig trevlig sådan!

För att få svansarna rena är ett tips att smörja in dem i fet hudkräm, låt krämen sitta i ett litet tag och tag sedan en grovstickad vante eller socka och torka av, voilà, ren och fin. Men kom ihåg att skölja av krämresterna noggrant efteråt.

Klippta klor

Klipp klorna om de är spetsiga och vassa, gärna några dagar före utställningen så de vassa kanterna som bildas efter klippningen hinner slipas ned. Detta görs lättast med en nagelsax(tång) eller en liten klotång. Om du inte kan klippa själv så kan du få hjälp med detta på utställningen – fråga i friskkontrollen.

Pet Class

Bedömning endast av kondition, renhet, temperament och tamhet, alltså fundamentala egenskaper för råttan som sällskapsdjur. Råttorna tilldelas ett A-, AB- eller B-pris beroende på hur väl råttan överensstämmer med de bestämda kriterierna för råttan som sällskapsdjur. För att gå vidare till final krävs ett A-pris. Högsta utmärkelse är Bästa Pet.

I Pet Class får du tillbaka råttan med en kopia av bedömningssedeln, där står det vilken kvalitetsklass din råtta har fått (A, AB, B), samt kommentarer. För att ha en chans att gå till final krävs minst ett A-pris, men detta betyder inte att alla A-pris råttor går vidare. Vilka som går vidare läses upp efter att alla råttor i den klassen har bedömts. Högsta utmärkelse i Pet Class är Bästa Pet och om detta pris tävlar de råttor som vunnit sina respektive finaler; Bästa Juniorhona, Bästa Juniorhane, Bästa Seniorhona samt Bästa Seniorhane.

standardklass

Bedömning av råttor som finns med i av standarden upptagna färger och teckningar. Dessutom finns i allmänhet en klass för ostandardiserade färger och teckningar (OBS! endast öppen för registrerade uppfödare av varianten).

I kvalitetsklassen jämförs råttan med standarden och tilldelas en 1:a, 2:a eller 3:a beroende på hur väl råttans kvalitet överensstämmer med standarden för sin variant. I konkurrensklassen bedöms de råttor som fått med sig en 1:a från kvalitetsklassen med varandra och placeras i ordningen 1:a, 2:a, 3:a, 4:a tom 5:a, dvs så långt som underlag finns från kvalitetsklassen. Certifikat utdelas till de råttor som mycket väl överensstämmer med standarden för varianten, oavsett placering i konkurrensklassen. För att gå vidare till BIS-final krävs en 1:a i konkurrensklassen.

I standard fungerar det på ungefär samma sätt. Men här får du inte tillbaka bedömningssedeln med en gång om du får kvalitetsklass 1 (bara om du får en 2:a eller 3:a). Kvalitetsklass 1 betyder nämligen att du ska tävla vidare i en konkurrensklass med de andra råttorna som eventuellt kan finnas i klassen, och som också har fått första pris i kvalitetsklass. Den råtta som vinner klassen, dvs blir etta i konkurrensen, går vidare till tävlan om Bästa Junior respektive Best in Show.

Om du får ett andra pris i kvalitetsklassen så innebär det att domaren av någon anledning inte ansåg att din råtta var typisk för sin variant, eller hade något annat fel enligt standarden. Det innebär dock inte att du behöver bli utan pris denna dag – det finns även priser som domarens favorit och andra hederspriser, som inte delas ut förrän vid prisutdelningen på slutet av utställningsdagen. Dessa pris delas även ut till PetClass råttorna som kanske inte nådde hela vägen fram. Ofta finns det många fina råttor vilket brukar resultera i många hederspriser. Om man vill kan man i förväg gå och sukta lite på de fina prisrosetterna som brukar ligga framme för beskådan på ett prisbord bredvid domarbordet

Uppfödargrupp i Standard och Pet

I denna klass bedöms uppfödarens avelsresultat i enlighet med standard- respektive pet classens bedömningsprinciper. I uppfödargruppen ska fyra, på utställningen namngivna, råttor ingå från samma SRS-registrerade uppfödare. Råttorna behöver inte vara delaktiga på utställningen, ej heller vara släkt och uppfödaren behöver inte äga dem. I standard kan uppfödaren delta med flera grupper per utställning; en grupp för varje variant. Högsta utmärkelsen “Bästa uppfödargrupp” går till den uppfödare som har den bästa gruppen.

Avelsgrupp i Standard och Pet

I denna grupp bedöms avelsdjuret och dess nedärvningsförmåga i enlighet med standard- respektive pet classens bedömningsprinciper. I avelsgruppen kan en råttägare ställa ut sin råtta tillsammans med tre av råttans avkommor. Man måste anmäla till utställningsansvarige på utställningen namnet på de råttor som ska ingå i avelsgruppen. Dessa måste inte ha deltagit på utställningen. Ägaren till föräldern behöver inte äga avkommorna. Högsta utmärkelsen “Bästa Avelsgrupp” går till ägaren till den råttförälder som har den bästa gruppen.

titlar att erövra

Champion (Ch)

Två A-pris i Pet Class och två certifikat i Standardklass utdelade av två domare. Minst ett certifikat samt ett A-pris ska vara taget som senior.

Grand Champion (GrCh)

Tre A-pris och tre certifikat utdelade av två olika domare. Minst två certifikat och två A-pris ska vara tagna som senior.

Silver Pet (SP)

Fyra A-pris utdelat av två olika domare. Minst två A-pris ska vara tagna som senior.

Guld Pet (GP)

Sex A-pris utdelat av två olika domare. Minst fyra A-pris ska vara tagna som senior.

Grand Pet (GrP)

Tio A-pris varav minst åtta tagna som senior.

Endast placeringar i officiella SRS-arrangerade utställningar räknas.

kommande utställningar

Svenska Råttsällskapet (SRS) bjuder in till Höstutställning !

Lördagen den 24/11
Plats: Landskrona Folkets Hus
Tid: Incheckning av djur: kl. 08.30- 09.00. Funktionärer samlas kl. 08.00

Bedömningen startar kl. 09.30

Pet klass: Jesper Peterson
Agility: Daniel Thufvesson

Utställningsklasser Pet: 35:- /råtta. Om samma ägare/familjemedlem anmäler fler än fem råttor till standard blir avgiften 20:- /råtta från och med den sjätte råttan. 
Agility: 35:- /råtta. Om samma förare anmäler fler än fem råttor till agility blir avgiften 20:-/råtta från och med den sjätte råttan.
Skriv både ägare och förare på anmälningen.
För råttor som ej är registrerade i SRS läggs 10kr per råtta extra på avgiften.

Vill man köpa till en katalog så kostar det 10kr
Och det kommer endast att tryckas kataloger till de som betalat in i förväg, tillsammans med anmälningsavgiften. Nämn att du betalat för katalog när du mailar in din information.

Sista anmälningsdag: 15/11.
Anmälningar efter detta datum är ogiltiga.
Anmälan görs genom att maila information till:
Ron Karlsson, emi_ron@yahoo.fr

Sätt in avgiften på SRSs
Plusgiro : 490 34 84-6 eller
Swish : 123 580 70 37

Glöm inte att skriva « ”Ditt namn” – SRS utställning November 2018 » som meddelande med din betalning.

Information som krävs för varje råtta :
Klass:
Namn:
Kön:
Födelsedatum:
Reg. nr.:
Hårlag:
Färg/teckning:
Örontyp:
Far:
Mor:
Uppfödare/inköpsställe:
Ägare:
Telefon nr.:
Hur många cert. har råttan vunnit ?
Därav erhållna efter 5 månaders ålder ?
Hur många A-pris har råttan vunnit ?
Därav erhållna efter 5 månaders ålder ?

Fri Entre för besökande åskådare

Varmt Välkomna!