ATT TÄNKA PÅ INNAN

Föreningen för alla råttintresserade

Kontakta utställningsansvarig för eventet om något känns oklart! Det går också alldeles utmärkt att fråga någon på plats!

Transportbur

En bekväm transportbur att ta råttorna till utställningen är bra att ha. Tänk på att drag och temperaturväxlingar kan göra dina råttor förkylda – se till att de har det varmt och skönt på resan och i utställningslokalen. Samt att de har tillgång till mat och vatten

Smittorisken

Tänk på smittrisken och tvätta därför händerna innan och efter du hälsat på andras råttor. En friskkontroll kan inte garantera att alla djur är smittfria.

Rena råttor

Många badar sina råttor innan utställningsdagen. En del gör det några dagar innan, andra kvällen före. Hanar brukar behöva ett bad mer än vad honor brukar behöva. I PetClass kan det vara så hård konkurrens att det kan hänga på håret så att säga, om man vinner eller ej, och då är presentationen av råttan av mer vikt (dvs ren hud, päls, svans, klippta klor osv) än vad den är i standard. Dock vinner inte en ren otrevlig råtta över en lite smutsig trevlig sådan!

För att få svansarna rena är ett tips att smörja in dem i fet hudkräm, låt krämen sitta i ett litet tag och tag sedan en grovstickad vante eller socka och torka av, voilà, ren och fin. Men kom ihåg att skölja av krämresterna noggrant efteråt.

Klippta klor

Klipp klorna om de är spetsiga och vassa, gärna några dagar före utställningen så de vassa kanterna som bildas efter klippningen hinner slipas ned. Detta görs lättast med en nagelsax(tång) eller en liten klotång. Om du inte kan klippa själv så kan du få hjälp med detta på utställningen – fråga i friskkontrollen.