REGISTRERA DIN UPPFÖDNING

Föreningen för alla råttintresserade

Att vara registrerad uppfödare i SRS innebär bland annat att du får använda ett uppfödarnamnvid registrering, annonsering och på utställningar. Du kommer också med i vårt uppfödarregister, som intresserade råttköpare kan konsultera.

​Att registrera sin uppfödning kostar 300:- (engångskostnad). Uppfödarlicensen gäller för ett år i taget, och förnyas varje årsskifte. Ansökan om uppfödarlicens tas upp i riksstyrelsen för godkännande.

OBS! Du måste vara minst 16 år fyllda och du måste ha varit medlem i SRS minst 12 månader för att kunna bli registrerad som uppfödare.

Såhär funkar det

När ditt medlemsskap har löpt i minst ett år kan du ansöka. Du skickar ditt intresse, adress och namn till uppfödarregistratorn, Johanna Ivarsson. Hennes mail är kulla_gulla@yahoo.com.

Registratorn skickar då hem till dig grundreglerna för dig att signera och godkänna, att du tänker följa SRS riktlinjer och krav på uppfödare, en anmälningsblankett med dina uppgifter samt ett uppfödarprov på dina kunskaper om avel. När du fyllt i dessa och betalningen är registrerad skickar tillbaka till registratorn för godkännande påbörjar ett provår (12 månader) för din uppfödning. Under den här tiden skickar du in “4-månadersrapporter” som du får hemskickade av uppfödarregistratorn under April, Augusti och December.

Du behöver inte vara rädd för att göra fel på provet. Det är just av den anledningen du får ett provår trots felaktiga svar
– för att kunna söka dig till mer kunskap, ta emot råd och lära dig det du inte kunde på provet av andra uppfödare och få bredare kunskap.
Vår uppfödarregistrator finns alltid tillgänglig för förtydligande av frågor, de olika stegen, hjälp och råd på vägen!

Det är inget krav men en stor rekommendation att du under din provtid ställer ut så många råttor av din uppfödning du kan och sikta på att få A-pris i PET och 1a kvalité i Standard. Detta för att visa att du själv kan se vad som är bra avelsdjur och inte.

Efter ditt provår får du en ny chans att svara igen på de frågor på provet du eventuellt hade fel på. Om du får alla rätt då får du stoltsera med att vara en godkänd och registrerad uppfödare i Svenska Råttsällskapet! Och får då använda ditt uppfödar-prefix i föreningssammanhang.