Att tämja

Att tämja sin tamråtta

 

Denna text är skriven som en vägledning till de personer som har problem med sina råttors

tamhet - detta med anledning av att SRS har fått in och får fortfarande in väldigt många frågor i

detta ämne. Texten är skriven av Maria Grönkvist.

 

 

För att tamråttor ska bli trevliga sällskapsdjur krävs det att man avlar på snälla och trevliga

föräldradjur! Det låter ganska självklart, men är inte alltid en självklarhet när det gäller zoohandlare

som ibland köper sina djur från ormmatsuppfödare eller andra mindre nogräknade uppfödare.

Jag skulle vilja påstå att alla råttor går att få mer eller mindre tama. Skillnaden är hur lång tid det

tar och hur stor portion tålamod man måste ha.

 

Jag rekommenderar att man försöker inskaffa sin råtta direkt från en uppfödare så att man har

möjlighet att träffa föräldrarna till råttan man tänker köpa. Om man gillar föräldrarna så är ju

chansen stor att man kommer att gilla råttungen, som förhoppningsvis har ärvt föräldrarnas temperament.

 

Om det inte finns någon råttuppfödare i din hemtrakt, så är zoohandlaren inte ett dåligt alternativ. Ställ frågor om varifrån råttorna de har till salu kommer ifrån och be dem att ta upp råttan du är intresserad av och visa dig hur du ska hålla i den. Att köpa råtta av en person som själv inte törs ta i råttorna är inte ett bra ställe att köpa råttor från. Om de däremot har kontroll över råttan och förklarar för dig hur du ska hålla i den, hur du ska ta upp den, samt även låter dig göra det under deras överseende - så är det nog bara att "tuta och köra".

 

En tamråtta som föds hos en uppfödare som umgås med råttungarna från tidig ålder tills dess de säljs vid tidigast 5 veckors ålder har de allra bästa förutsättningarna för att vara tam, van vid människor, redan när du får hem den. Det kanske tar en dag eller två innan ni har lärt känna varandra, men någon egentlig rädsla ska inte behöva infinna sig hos råttan när den har flyttat in hos dig. Den behöver dock fortsatt mänsklig kontakt för att bibehålla denna tamhet! En tamråtta som inte får denna uppmärksamhet under sina första 5 veckor är troligtvis skygg gentemot människor. Det går dock att få denna råtta tam också. Räkna med att ju äldre råttan är när du får hem den, desto svårare kommer det att vara att få kontakt med den. Det finns dock några knep som man kan använda sig av för att göra arbetet med att få råttan tam enklare för både dig och råttan.

 

Till en början bör du använda en lite mindre bur utan en massa inredning. Mått på buren ska vara ungefär det minimimått som Svenska Råttsällskapet (SRS) rekommenderar, dvs 30x60x30cm. En stege och en platå med tygbitar att ligga på räcker till en början som inredning. Det ska inte vara för mycket prylar i buren till en början för då blir det svårare för dig att få fatt i råttan när du ska ta ut den ur buren. Det är inte inredningen som ska vara det intressanta utan du!

 

Om vi nu antar att du har fått hem en råtta - en unge, ungdom eller en vuxen - och den är rädd, skygg och panikslagen för dig. Det generella rådet är att låta råttan vara i lugn och ro i sin nya bur så att den kan acklimatisera sig: Inte för många nya människor på en gång, inga hårda, höga ljud. Inget hårt ljus på buren. Låt råttan vara helt ifred när den sover och äter.

 

Du bör dock inte vänta med att ta i råttan - det ska du börja med direkt. När råttan är vaken och inte äter så tar du ett försiktigt men stadigt grepp om magen/bröstkorgen på råttan och lyfter upp den. Håll den i ett bestämt grepp utan att vara hårdhänt. Prata lugnt med den och kela lite med råttans mage. Om råttan är mycket sprattlig så behöver du inte i första hand ta ut den ur buren, då går det istället att låta råttan utforska dina händer inne i buren. Om den är relativt lugn i ditt grepp så lyfter du däremot försiktigt ut den. Håll i den i ca 15-30 sekunder innan du med lugna rörelser stoppar tillbaka råttan i buren igen. Innan du långsamt drar tillbaka dina händer från buren kan du hålla händerna helt stilla så att råttan får se att händerna inte alltid tar tag i den. Är det råttungar du har så lär de "smaka" på dina fingrar - naglar brukar vara populära! Prata hela tiden med en lugn röst. Efter 15-30 sekunder igen så gör du samma sak igen. Håll på i ca 5 minuter, max 1 gång i timmen så kan jag nästan lova dig att du inom en veckas tid kommer att få skörda frukten av dina ansträngningar. Övningen går alltså kortfattat ut på att lyfta råttan och släppa ner den ett antal gånger några gånger per dag.

 

Om råttan är 5-6 veckor när du får hem den kommer invänjningen att gå fortare än om den är äldre, och ju äldre den är desto längre tid kommer det troligtvis att ta innan den har blivit van vid sin nya miljö. När råttan inte längre är rädd för dina händer i buren och du inte har några problem med att ta ut den så kan du låta den vara med dig i sängen, på soffan när du tittar på TV, på skrivbordet när du pluggar eller jobbar. Först när råttan är riktigt, riktigt tam kan du testa att släppa lös den på golvet. Grundregeln är att råttan ska vara riktigt tam och van vid dig innan du släpper ut den på större marker.

 

Verkar det här krångligt?! Det är det inte, råttor är väldigt läraktiga djur! Bara man tar det lugnt och skyndar långsamt så har man snart en jättefin kompis - eller snarare två jättefina kompisar eftersom man bör minst ha två råttor boende tillsammans. Dessa ska vara av samma kön.

 

Det är sedan det roliga börjar:

- En stor bur att inreda med klätterpinnar, hängmattor, hus, platåer, stegar mm mm.

- Att få busa med sina råttor!

- Att få lära dem saker!

- Att uppleva saker tillsammans med sina råttor!

- Att se på när råttorna går på upptäcksfärd på golvet (och tuggar på tapeterna och sladdar)!

- Att se när råttorna klättrar i din bokhylla (och käkar på böckerna)

 

Några saker att tänka på:

- SRS rekommenderar att man inte säljer råttor yngre än 5 veckor.

- Råttan ska alltid ha tillgång till färskt vatten, byt vatten och tvätta ur vattenflaskan dagligen. En vattenflaska är att rekommendera; en skål på burbotten blir snart förorenad.

- Råttan ska inte ha något hjul att springa i.

- Jag rekommenderar att det alltid finns mat i form av torrt foder i buren förutom de mattider du annars har för råttan.

- Ta reda på var du har en bra veterinär som förhoppningsvis kan råttor, eller åtminstone är intresserad av att behandla råttor och kanske lära sig något på vägen.

- Ha alltid telefonnumret till din uppfödare framme ifall att du vill ringa och be om råd.