För nybörjare

Utställning for dummies

 

Varför?

Din råtta är naturligtvis den vackraste och charmigaste råttan som finns. Att ställa ut den är ett sätt att få reda på om den har andra kvalitéer också.

Det är också ett tillfälle att träffa andra råttmänniskor, lära sig mer om råttor eller kanske köpa något råttrelaterat med sig hem.

Om du har avelsplaner kan du få en bedömning av hur lämplig din råtta är för att få ungar, och vad den kan passa ihop med.

Det är dessutom roligt!

 

Hur?

SRS har tre riksutställningar varje år, dit alla medlemmar med registrerade råttor är välkomna att ställa ut. Dessutom kan det arrangeras andra utställningar, så håll utkik på hemsidan och i Husråttan.

I utställningsannonsen står tid och plats för utställningen, vilka klasser som finns, anmälningsavgift och sista anmälnings- och betalningsdatum. Där står också vem som är utställningsansvarig och hur du kommer i kontakt med den personen.

 

Klasser

De utställningsklasser som kan finnas är

Standard: här bedöms hur väl din råtta stämmer överens med den bestämda standarden för en råtta över huvud taget och för sin färg / teckning / pälsslag / örontyp. En slags skönhetstävling, om man så vill.

Alla varianter finns inte med som standard och då finns en klass för ostandardiserade råttor som är öppen för alla - men en beskrivning av varianten måste finnas eller inlämnas tillsammans med anmälningen till klassen.

Petklass: här bedöms råttans egenskaper som sällskapsdjur, dvs dess allmänna kondition och hur välskött, snäll och charmig den är.

Standard- och Pet-klasser delas in i mindre grupper efter variant, ålder mm.

 

Agility: hinderbana på maxtid och sedan en final. Det finns klass A för nybörjare (råtta eller förare) och klass B för erfarna.

 

 

Anmälan

Blanketter finns att ladda ner på hemsidan. Du skickar in en blankett för varje råtta och klass. Om t ex råttan Nisse ska visas i både standard och petklass ska du skicka in två blanketter för honom med alla uppgifter om Nisse och vilken klass det gäller. Fyll i blanketten noga och kontakta utställningsansvarig om du har frågor.

 

Förberedelser

Det kan vara en bra idé att bada din råtta innan utställningen. Särskilt svansen kan vara knepig att få ren. Klipp eller fila klorna.

Kolla också noga igenom råttan efter skador, sår eller tecken till ohyra. Undersök råttan noga och leta efter tecken till sjukdomar som t ex luftvägssjukdom.

Ta inte med en sjuk/skadad råtta eller en råtta med ohyra till utställningen!

 

Ta med

Mat till råttan och dig själv, det kan bli en lång dag!

Vattenflaska till råttan.

En mindre bur som råttan kan vara i under dagen plus lite inredning.

Något att lägga över buren om råttan behöver lugn och ro.

Klotång, nagelfil, våtservetter.

Penna till anteckningar.

En bok att läsa, kanske en kamera?

Pengar till ev cafeteria eller annat.

 

På utställningen

Det första du ska göra är att visa upp dina råttor i friskkontrollen. Kom i tid!

Där kontrollerar vi att råttan är frisk, inte har med sig löss och att den inte har några skador.

Du får (ev till en mindre kostnad) en katalog med alla klasser och råttor.

Hitta en plats, ställ upp din bur och låt råttan ta det lugnt tills det är din tur. Gå fram till domarbordet med din råtta och när det är er tur lämnar du över råttan till domaren, eller låter den börja på agilitybanan.

 

Var inte rädd för att fråga om du inte förstår, men annars ska du inte störa domarens bedömning.

Du får gärna ställa frågor när bedömningen av alla råttor är avklarad.

 

Final?

Om din råtta går till final görs en bedömning till och olika vinnare utses.

 

Efter utställningen

Förhoppningsvis har du fått nya vänner och mer kunskaper om råttor!

Kom ihåg att du har exakt samma jättefina råtta med dig hem, oavsett om den vunnit något pris eller inte.