Att besöka

UTSTÄLLNING - SÅ HÄR GÅR DET TILL (SAMT SAKER ATT TÄNKA PÅ)

 

Det första som kan vara bra att tänka på är att kolla upp vilken tid friskkontrollen är, detta står i utställningsannonsen. Oftast pågår friskkontrollen under en timmas tid. Men se till att vara där i tid! Om alla utställare kommer i slutet bildas en lååång kö vilket innebär att utställningsstarten måste skjutas upp.

 

Friskkontroll

I friskkontrollen kontrollerar man att din råtta inte har några biljud från lungorna, att inga knölar kan kännas i kroppen, att den inte har ohyra eller är aggressiv. Om allt är som det ska prickas du av i programmet och du kan ta med din råtta in i utställningslokalen. OBS. Om en av dina råttor har ohyra får inga råttor som sitter i samma bur som den råttan följa med in i lokalen, även om de andra inte har synlig ohyra. Allt för att minska risken för spridning.

 

Bedömning

Väl inne i lokalen letar du upp en ledig stol vid något av de framställda borden, det finns alltid plats för alla. I programmet, som är bra att köpa, står det i vilken turordning råttorna ska tas fram till domarna. Framme på domarbordet finns det synliga blädderblock som visar för utställarna vilken råtta som bedöms för stunden. Eftersom flera klasser bedöms samtidigt finns sådeles flera blädderblock. På de block där det står PC+siffror bedöms PetClass, och där det står endast siffror bedöms standard. Håll koll när din tur börjar närma sig så du kan göra dig och råttan redo. Agilityn brukar oftast köras på ett bord en bit ifrån så att du och råttan kan koncentrera er och få bättre kontakt med varandra.

 

När det är dags för din råttas tur går du själv upp med råttan och överlämnar den till domaren. Sen står du (tyst om inte domarn frågar dig något) kvar tills domaren är klar med sin bedömning.

 

- I PetClass får du tillbaka råttan med en kopia av bedömningssedeln, där står det vilken kvalitetsklass din råtta har fått (A, AB, B), samt kommentarer. För att ha en chans att gå till final krävs minst ett A-pris, men detta betyder inte att alla A-pris råttor går vidare. Vilka som går vidare läses upp efter att alla råttor i den klassen har bedömts. Högsta utmärkelse i Pet Class är Bästa Pet och om detta pris tävlar de råttor som vunnit sina respektive finaler; Bästa Juniorhona, Bästa Juniorhane, Bästa Seniorhona samt Bästa Seniorhane.

 

- I standard fungerar det på ungefär samma sätt. Men här får du inte tillbaka bedömningssedeln med en gång om du får kvalitetsklass 1 (bara om du får en 2:a eller 3:a). Kvalitetsklass 1 betyder nämligen att du ska tävla vidare i en konkurrensklass med de andra råttorna som eventuellt kan finnas i klassen, och som också har fått första pris i kvalitetsklass. Den råtta som vinner klassen, dvs blir etta i konkurrensen, går vidare till tävlan om Bästa Junior respektive Best in Show.

 

Om du får ett andra pris i kvalitetsklassen så innebär det att domaren av någon anledning inte ansåg att din råtta var typisk för sin variant, eller hade något annat fel enligt standarden. Det innebär dock inte att du behöver bli utan pris denna dag - det finns även priser som domarens favorit och andra hederspriser, som inte delas ut förrän vid prisutdelningen på slutet av utställningsdagen. Dessa pris delas även ut till PetClass råttorna som kanske inte nådde hela vägen fram. Ofta finns det många fina råttor vilket brukar resultera i många hederspriser. Om man vill kan man i förväg gå och sukta lite på de fina prisrosetterna som brukar ligga framme för beskådan på ett prisbord bredvid domarbordet

 

- Läs om agility under rubrik UTSTÄLLNING - agilityregler

 

Cafeterian

Programmet säljs i cafeterian. Där kan du även köpa kaffe, te, läsk, smörgåsar, kakor osv. Vad som säljs varierar från gång till gång. Det är dock helt tillåtet att ta med egen matsäck. I cafeterian brukar även SRS-shopen hålla till om det är något du behöver köpa (eller fråga!).

 

Vid frågor

Frågor ja, de brukar ju poppa upp. I början av dagen brukar den utställningsansvarige presentera sig själv och domarna. Den utställningsansvariga kan man alltid ställa frågor till. Om det rör sig om frågor till domarna t ex angående bedömningen, vänta tills de är klara med bedömningen för dagen.

 

lunchrast

Mitt på dagen brukar en paus för lunch hållas. Lunchpausen infaller oftast kring kl 13.00. Om det är en väldigt liten utställning kan man ibland vara klar före lunch. Men oftast blir det en paus då domarna, sekreterarna och den utställningsansvariga äter lunch tillsammans i lokalen. Utställarna kan antingen äta egen matsäck, gå ut och äta (om det finns något matställe i närheten ...) eller köpa fika i cafeterian.

 

Efter lunchen fortsätter bedömningen. När domaren har gått igenom alla råttor och ombedömningarna samt grupperna är klara återstår en hel del pappersarbete för sekreteraren och ibland även för domaren. Det är väldigt bra om de får arbeta i fred när de sammanställer allting så att det blir rätt och riktigt.

 

Prisutdelning

När detta arbete är färdigt är det dags för prisutdelning. Domaren ropar upp namnen på råttorna som har vunnit sina klasser, fått certifikat, hederspriser och domarens favorit, och ägaren till råttan får gå fram och hämta priset ur handen på domaren (applåder!!). Efter prisutdelningen, så är en lång dag slut och för att alla ska kunna komma hem snabbast möjligt ser vi gärna att alla hjälps åt med att lyfta bort bord och stolar. Prisutdelningen i Pet, Standard och Agility infaller dock inte alltid samtidigt så det gäller att smyga iväg tyst om du är klar men inte alla andra.

 

 

Att tänka på innan:

- En mindre transportbur att ta råttorna till utställningen i är bra att ha. Tänk på att drag och temperaturväxlingar kan göra dina råttor förkylda - se till att de har det varmt och skönt på resan och i utställningslokalen. Samt att de har tillgång till mat och vatten.

 

- Tänk på smittrisken och tvätta därför händerna innan och efter du hälsat på andras råttor. En friskkontroll kan inte garantera att alla djur är smittfria.

 

- Många badar sina råttor innan utställningsdagen. En del gör det några dagar innan, andra kvällen före. Hanar brukar behöva ett bad mer än vad honor brukar behöva. I PetClass kan det vara så hård konkurrens att det kan hänga på håret så att säga, om man vinner eller ej, och då är presentationen av råttan av mer vikt (dvs ren hud, päls, svans, klippta klor osv) än vad den är i standard. Dock vinner inte en ren otrevlig råtta över en lite smutsig trevlig sådan!

 

- Klipp klorna om de är spetsiga och vassa, gärna några dagar före utställningen så de vassa kanterna som bildas efter klippningen hinner slipas ned. Detta görs lättast med en nagelsax(tång) eller en liten klotång. Om du inte kan klippa själv så kan du få hjälp med detta på utställningen - fråga i friskkontrollen.

 

- För att få svansarna rena är ett tips att smörja in dem i fet hudkräm, låt krämen sitta i ett litet tag och tag sedan en grovstickad vante eller socka och torka av, voilà, ren och fin. Men kom ihåg att skölja av krämresterna noggrant efteråt.

 

Observera att denna beskrivning bara beskriver hur det oftast fungerar på en utställning, självklart finns det undantag, speciellt på de lite mindre utställningarna.

 

Om något fortfarande känns oklart titta under rubrik Allmänna utställningsbestämmelser eller ring den utställningsansvarige. Det går också alldeles utmärkt att fråga någon på plats!

 

Välkomna!